Verkeersleefbaarheidsplan Principe 3

3. Veiligheid en goede verbindingen voor alle fietsers                   

Waarom? 

Voor de trappers/fietsers is er vaak onvoldoende plaats op de weg. Auto’s passeren erg dicht bij de fietsers en de kruispunten zijn gevaarlijk. Langs de gewestwegen is het niet aangenaam en soms niet veilig om te fietsen. Omdat Tieltenaars zich onveilig voelen, gebruiken ze de fiets weinig of te weinig en brengen ze kinderen met de auto naar school. Er ontbreekt een netwerk van veilige fietsverbindingen in de kernen en tussen de gemeenten.

Vanaf deze zomer komen er fietszones en fietsstraten in de centra en bouwen we geleidelijk aan een beter fietsnetwerk. Kinderen dienen via rustige en aparte fietsroutes zelfstandig te kunnen fietsen.

Wat? 
In het centrum zal de fietser meer en meer het tempo bepalen door de inrichting van een fietszone en de aanleg van fietsstraten naar die fietszone en de schoolomgevingen. 

Vanaf de zomer 2023 komt een fietszone in de kern van Tielt tussen de Conventieweg en de Ringlaan, op de kaart (pagina 7) afgebakend met een lichtblauwe dikke lijn. De fietsstraten buiten de kern vormen een traject waarop de fietser veiliger het centrum en de scholen bereikt.

Op de kaart van Tielt kan je fietsstraattrajecten volledig volgen: ze zijn aangeduid met blauwe stippen en het fietsstraatsymbool. 

De oversteekpunten op de Conventieweg en andere gevaarlijke verkeerspunten worden geleidelijk veiliger en waar mogelijk conflictvrij gemaakt. 

Zo krijgt de Tieltenaar volledige trajecten waarop hij veilig kan fietsen naar het centrum en worden de schoolomgevingen veiliger.

In de volgende straten worden binnenkort volledig nieuwe fietspaden aangelegd:

  • Egemsesteenweg (tussen Ringlaan en einde bebouwing)
  • Kanegemstraat (vanaf de Galgenveldstraat tot de Boekboomstraat)
  • Sint-Janstraat (tussen Euromarktlaan en Ringlaan)
  • Gruuthusestraat
  • Oude spoorwegbedding Tielt-Meulebeke

De Oude Stationstraat, Stoktmolenstraat en Blekerijstraat worden volledig heraangelegd als volwaardige fietsstraten met brede voetpaden. 

Toekomstige inrichting Oude Stationstraat
Toekomstige inrichting Wittestraat
 
 
Wat mag je doen in de fietszone of de fietsstraat?

Fietsers mogen de hele breedte van het wegvak gebruiken. De auto of een ander motorvoertuig mag een fietsstraat inrijden maar mag niet sneller rijden dan 30 km/u en geen fietsers inhalen. Gemotoriseerd verkeer mag er dus wel komen en zo blijft alles ook voor hen bereikbaar. 

Fietssuggestiestroken

Een fietssuggestiestrook geeft fietsers niet dezelfde bescherming als een fietspad maar biedt toch heel wat veiligheidsvoordelen:
  • duidelijke plaats en zichtbaarheid van de fietser op de rijbaan
  • snelheidsremming door de optische versmalling van de rijweg
  • een groter gevoel van veiligheid voor de fietser
  • duidelijke conflictpresentatie bij kruisings- en inhaalbewegingen
  • fietsers worden minder naar de rand van de rijbaan verdrongen

Visualisatie fietsstraat
 
 
Een groene fietsring omarmt Tielt. Er komt een volledige fietsring die de industriezones, enkele belangrijke woonwijken en recreatieve attractiepolen verbindt. De fietsring is verbonden met een netwerk van fietsstraten door het centrum. Vandaag is deze ring nog niet volledig. De ontbrekende stukken leggen we aan bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Het netwerk van fietsstraten en –trajecten sluit aan op de fietssnelwegen en –routes naar de andere kernen.

We blijven bij de Vlaamse overheid bepleiten om zo vlug mogelijk verder te werken aan de beloofde aanleg van de vrijliggende fietspaden op de Deinsesteenweg en de Neringenstraat. 

Geen fietsbeleid zonder goede fietsstallingen: naast betere fietsverbindingen voorzien we ook enkele tientallen nieuwe fietsbeugels. 
Fietsring